Οδηγίες Χρήσης Παρατηρητής Μανιταριών

Η σελίδα αυτή παρέχει μερικές σύντομες περιγραφές των συνήθων χρήσεων αυτού του ιστοχώρου, ακολουθούμενες από μια επισκόπηση των βασικών εννοιών που χρησιμοποιούνται.

Συνήθεις Εργασίες:

 1. Παρακολούθηση Αλλαγών – Η προεπιλεγμένη σελίδα του Παρατηρητής Μανιταριών είναι η ‘Αρχείο Δραστηριοτήτων’. Είναι επίσης προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου ‘Τελευταίες Αλλαγές’ στο αριστερό πάνελ. Η σελίδα αυτή εμφανίζει τις πιο πρόσφατες αλλαγές στον ιστότοπο. Παραθέτει τις νέες Παρατηρήσεις και Καταλόγους Ειδών, καθώς και σημαντικές αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες. Οι προσθήκες Εικόνων και Σχολίων θεωρούνται σημαντικές αλλαγές στις σχετικές παρατηρήσεις. Οι αλλαγές σε Ονόματα Παρουσιάζονται επίσης. Κάντε κλικ στους αριθμούς σελίδων στην κορυφή και στη βάση της σελίδας για να δείτε τις παλιότερες αλλαγές. Παρατηρήσεις και ονόματα που δημιουργήθηκαν ως συνέπεια άλλων αλλαγών δεν παρατίθενται χωριστά.

  Σημείωση: Οι τελευταίες αλλαγές μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας το RSS feed. Δείτε αυτό το άρθρο της Wikipedia για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα RSS feeds.

 2. Αναζήτηση – Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες τρόποι να αναζητήσει κανείς πληροφορίες στον ιστότοπο. Ο απλούστερος είναι να γράψει μια φράση αναζήτησης στο πλαίσιο αναζήτησης κοντά στην κορυφή κάθε σελίδας και να κάνει κλικ σε ένα από τα πλήκτρα δίπλα του. Αυτό θα σας δώσει έναν κατάλογο με όλες τις Παρατηρήσεις, Εικόνες, Ονόματα ή Τοποθεσίες που περιλαμβάνουν πεδία που ταιριάζουν με τη φράση που δόθηκε. Αν χρειάζεστε λίγο παραπάνω έλεγχο της αναζήτησής σας, δοκιμάστε να κάνετε κλικ στην ‘Προχωρημένη Αναζήτηση’.

  Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους στο αριστερό πάνελ. Για παράδειγμα, ο ‘Ευρετήρια: Ονόματα’ εμφανίζει όλα τα είδη που έχουν παρατηρήσεις, με αλφαβητική σειρά. Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο πηγαίνοντας από σελίδα σε σελίδα ή να μεταβείτε κατευθείαν στο γράμμα του ονόματος που σας ενδιαφέρει, κάνοντας κλικ στον κατάλληλο αριθμό σελίδας ή στο γράμμα στη κορυφή ή στη βάση του καταλόγου. Κάντε κλικ σε ένα όνομα αυτού του καταλόγου για να δείτε μια περιγραφή του είδους και έναν κατάλογο παρατηρήσεων αυτού του είδους. Αν κάνετε κλικ σε ένα γένος, όπως το ‘Agaricus’, θα εμφανιστεί επίσης ένας κατάλογος ειδών αυτού του γένους. Σημειώστε πάντως ότι στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστούν μόνο παρατηρήσεις που έχουν ταυτοποιηθεί σε επίπεδο γένους, όχι εκείνες που έχουν ταυτοποιηθεί ως είδη αυτού του γένους. Από την άλλη, αν δύο ονόματα θεωρούνται συνώνυμα, θα δείτε παρατηρήσεις για οποιοδήποτε από τα δύο ονόματα σ’ αυτή τη σελίδα. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν κάνετε αναζήτηση για το ‘Agaricus’, θα εμφανιστούν όλες οι παρατηρήσεις των οποίων το όνομα περιέχει αυτή τη φράση, και θα δείτε έτσι όλες τις παρατηρήσεις που ανήκουν στο γένος αυτό.)

  Κάθε φορά που κάνετε κλικ σε μία παρατήρηση ή σε άλλο αποτέλεσμα σε μία σελίδα ευρετηρίου, θα μεταβαίνετε σε μία σελίδα που θα εμφανίζει το αποτέλεσμα αυτό. Στην κορυφή της σελίδας θα βλέπετε τους συνδέσμους ‘Προηγούμενο’, ‘Επόμενο’ και ‘Ευρετήριο’. Αυτοί σας επιτρέπουν να μετακινείστε εμπρός ή πίσω στα αποτελέσματα ή να επανέρχεστε στο ευρετήριο. Στην κορυφή της σελίδας ευρετηρίου θα βλέπετε συχνά συνδέσμους που σας επιτρέπουν να ταξινομείτε τα αποτελέσματα βάσει διαφορετικών κριτηρίων, όπως κατά ημερομηνία, όνομα ή χρήστη. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκετε μερικές φορές συνδέσμους που σας δίνουν τη δυνατότητα να μετατρέπετε ένα ευρετήριο παρατηρήσεων σε ευρετήριο ονομάτων ή εικόνων των παρατηρήσεων αυτών. Για παράδειγμα, αν κάνετε κλικ στο ‘Οι Παρατηρήσεις σας’, θα εμφανιστεί ένας κατάλογος των παρατηρήσεων που έχετε δημοσιεύσει εσείς. Κάντε κλικ στο ‘Εμφάνιση Ονόματα’ στην κορυφή της σελίδας για να δείτε έναν κατάλογο των ειδών που έχετε δει, ή κλικ στο ‘Εμφάνιση Τοποθεσίες’ για να δείτε έναν κατάλογο όλων των τοποθεσιών στις οποίες έχετε κάνει εξορμήσεις για μανιτάρια.

  Οι δυνατοί χρήστες μπορεί επίσης να ενδιαφερθούν για το νέο μας API που παρέχει άμεση πρόσβαση στο παρασκήνιο της βάσης δεδομένων μας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναζητηθούν στη βάση δεδομένων εικόνες ή περιγραφές ειδών με σκοπό αυτές να συμπεριληφθούν στη Wikipedia ή σε άλλους δημόσιους ιστότοπους. Μπορείτε ακόμη να τη χρησιμοποιήσετε για να ανεβάσετε παρατηρήσεις και εικόνες, καθώς και πολλά άλλα. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον webmaster για περισσότερες πληροφορίες.

 3. Αναζήτηση Βοήθειας για κάτι Άγνωστο – Προκειμένου να βρείτε βοήθεια για κάτι άγνωστο, χρειάζεται να έχετε λογαριασμό χρήστη. Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε έναν επιλέγοντας ‘Δημιουργία Λογαριασμού’ στο αριστερό πάνελ. Δείτε τη συζήτηση των Χρηστών παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

  Όταν συνδεθείτε, δημιουργήστε μια νέα Παρατήρηση επιλέγοντας ‘Δημιουργία παρατήρηση’ στο αριστερό πάνελ. Γράψτε όσες λεπτομέρειες μπορείτε στη φόρμα που θα εμφανιστεί. Μπορείτε να αφήσετε κενό το πεδίο ‘Τι’, να το χαρακτηρίσετε ‘άγνωστο’ ή, αν νομίζετε ότι γνωρίζετε το γένος ή την οικογένεια ή κάποια άλλη ομάδα, να δώσετε το αντίστοιχο Όνομα ακολουθούμενο από το ‘sp.’, π.χ. ‘Russula sp.’. Στο πεδίο ‘Σημειώσεις’ γράψτε πληροφορίες για τον βιότοπο, την οσμή, τη γεύση και οτιδήποτε άλλο δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες. Όταν η φόρμα αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, κάντε κλικ στο ‘Δημιουργία’.

  Θα πρέπει τώρα να βλέπετε μια σελίδα που σας εμφανίζει τις πληροφορίες που μόλις εισαγάγατε. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσατε ένα όνομα που δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή στη βάση δεδομένων, θα ερωτηθείτε αν θέλετε να προσθέσετε το όνομα αυτό. Με τον τρόπο αυτό σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να εντοπίσετε και να διορθώσετε τυχόν ορθογραφικά λάθη. Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσετε ένα όνομα που θεωρείται ακυρωθέν, θα σας παρασχεθεί η επιλογή να χρησιμοποιήσετε κάποιο προτιμώμενο συνώνυμο.

  Αφού δημιουργήσετε τη νέα παρατήρηση, μπορείτε να ανεβάσετε ό,τι εικόνες έχετε επιλέγονται τον σύνδεσμο ‘Προσθήκη Φωτογραφίες’ στη δεξιά πλευρά της σελίδας. Είναι πολύ σημαντικό κάθε εικόνα που ανεβάζετε να την έχετε βγάλει εσείς ή να έχετε ρητή άδεια από τον νόμιμο κάτοχο της εικόνας να την ανεβάσετε στον ιστοχώρο. Αν δεν βγάλατε εσείς τη φωτογραφία, παρακαλούμε ενημερώστε το πεδίο ‘Κάτοχος Πνευματικής Ιδιοκτησίας’ έτσι ώστε να φαίνεται εκεί ο πραγματικός της κάτοχος. Η σελίδα αυτή σας επιτρέπει ακόμη να επιλέξετε την Άδεια με τους όρους της οποίας επιθυμείτε να δημοσιεύσετε την εικόνα.

  Όταν προσθέτετε άγνωστα μανιτάρια, η κοινότητα συνήθως "θα προτείνει ένα ή περισσότερα ονόματα ":#proposing_names γι’ αυτά μέσα σε 24 ώρες. Αν κάποιο από τα προτεινόμενα ονόματα σας φανεί πειστικό, μη διστάσετε να επισκεφθείτε και πάλι την παρατήρησή σας και να ψηφίσετε ανάλογα. Παρακαλούμε δείτε τη συζήτηση παρακάτω σχετικά με την ψηφοφορία. Μέλη της κοινότητας μπορεί επίσης να δημοσιεύσουν απαντήσεις μέσω Σχολίων. Από προεπιλογή ο λογαριασμός σας είναι ρυθμισμένος να σας παραδίδει με email τα σχόλια που δημοσιεύονται σχετικά με τις παρατηρήσεις σας. Αν σας ζητηθεί να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συλλογή, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ‘Επεξεργασία Παρατήρηση’ (στην κορυφή της σελίδας παρατήρησης) και να τις προσθέσετε στο πεδίο των ‘Σημειώσεις’ παρά να δημοσιεύσετε απλά άλλο ένα σχόλιο.

 4. Προσθήκη Παρατηρήσεων Μανιταριών που Έχετε Ταυτοποιήσει – Χρησιμοποιήστε την ίδια διαδικασία όπως με την Αναζήτηση Βοήθειας για κάτι Άγνωστο, μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να γράψετε την ταυτοποίηση που κάνατε στο πεδίο ‘Τι’. Σας προτρέπουμε σθεναρά να πείτε κάτι σχετικά με το πώς φτάσατε στην ταυτοποίηση. Παρέχεται μια μικρή ομάδα τετραγωνιδίων επιλογής για διευκόλυνσή σας (‘Ταυτοποιήθηκε οπτικά’, ‘Βάσει μικροσκοπικών στοιχείων’, κ.λπ.), αλλά σας προτρέπουμε να κάνετε πιο συγκεκριμένη αναφορά στα παρεχόμενα πεδία κειμένου (π.χ. να αναφέρετε τις παραπομπές που χρησιμοποιήσατε ή να εισαγάγετε ‘έγινε έλεγχος αλληλουχίας του DNA και σύγκρισή του με τα δεδομένα της GenBank’!). Τα μέλη της κοινότητας συχνά δημοσιεύουν Σχόλια αν υπάρχει κάποιο ερώτημα σχετικά με τη συλλογή ή αν θέλουν διευκρινίσεις όσον αφορά το γιατί αποκλείσατε άλλα Ονόματα.

 5. Προτάσεις Ονομάτων – Οποιοδήποτε μέλος της κοινότητας μπορεί να προτείνει Ονόματα για οποιεσδήποτε Παρατηρήσεις. Κάντε κλικ σε μία παρατήρηση (π.χ. από τη σελίδα ‘Αρχείο Δραστηριοτήτων’) και μετακινηθείτε προς τα κάτω, μετά τις σημειώσεις της παρατήρησης. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος με Προτεινόμενα Ονόματα μέσα σε ένα πλαίσιο με λεπτό περίγραμμα. Οι περισσότερες παρατηρήσεις θα έχουν ήδη τουλάχιστον ένα προτεινόμενο όνομα (αυτό που πρότεινε ο κάτοχος). Από εδώ μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στο ‘Προτείνετε άλλο όνομα.’ είτε να Ψηφίσετε για τα υπάρχοντα ονόματα. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να συνδεθείτε πριν σας επιτραπεί να το κάνετε.

  Όταν κάνετε κλικ στο ‘Προτείνετε άλλο όνομα.’, θα εμφανιστεί μία φόρμα πολύ όμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παρατήρησης. Εκτός από το όνομα, απαιτείται να επιλέξετε και ένα επίπεδο βεβαιότητας. Αυτή είναι η ψήφος:#vote σας και μπορείτε να την αλλάξετε στη σελίδα ‘ΕμφάνισηΠαρατήρηση’ όποτε θέλετε. Όπως και με τη δημιουργία παρατήρησης, σας προτρέπουμε σθεναρά να δώσετε κάποια εξήγηση σχετικά με το γιατί νομίζετε ότι το Όνομα που δώσατε έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη παρατήρηση (και γιατί δεν ισχύουν άλλα ονόματα). Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο ‘Δημιουργία’. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να διορθώσετε ορθογραφικά λάθη ή να επιλέξετε ένα αποδεκτό όνομα σε περίπτωση που εισαγάγατε ακυρωθέν.

  Δεν επιτρέπεται στους χρήστες να προτείνουν όνομα, αν κάποιος άλλος το έχει κάνει ήδη. Ο μόνος λόγος να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν για να εκτεθούν εναλλακτικοί λόγοι κατάληξης στο ίδιο συμπέρασμα. Αντ’ αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βήμα συζητήσεων που παρέχεται μέσω σχολίων.

 6. Ψηφοφορία για Προτεινόμενα Ονόματα – Κάντε κλικ σε μία Παρατήρηση, π.χ. από τη σελίδα ‘Αρχείο Δραστηριοτήτων’ και μετακινηθείτε προς τα κάτω στο πλαίσιο ‘Ονομασίες’. Σημειώστε ότι πρέπει να συνδεθείτε πριν μπορέσετε να δείτε ή να αλλάξετε οποιαδήποτε από τις Ψήφους σας. Αφού συνδεθείτε, θα πρέπει να δείτε κάποια πτυσσόμενα μενού δίπλα σε κάθε Προτεινόμενο Όνομα. Η ψήφος σας εκφράζει τον βαθμό στον οποίο είστε βέβαιοι ή συμφωνείτε για την εφαρμογή αυτού του ονόματος στη συγκεκριμένη παρατήρηση. Κάθε επιλογή πάνω από την ‘Αμφίβολο’ θεωρείται θετική ψήφος, κάθε επιλογή κάτω από την ‘Θα μπορούσε να είναι’ αρνητική. Επιλέξτε ‘Δεν έχω γνώμη’ για να διαγραφεί η ψήφος σας. Όταν θα έχετε αλλάξει όλες τις ψήφους που θέλετε, μην παραλείψετε να κάνετε κλικ στο ‘Ενημέρωση ψήφων’ για να καταγραφούν οι ψήφοι σας. Μην ανησυχείτε, αν το ξεχάσετε και προσπαθήσετε να μετακινηθείτε κάπου αλλού χωρίς να έχετε δώσει την ψήφο σας, θα ειδοποιηθείτε (εκτός αν έχετε απενεργοποιήσει το Javascript).

  Σε γενικές γραμμές, οι ψήφοι για ένα όνομα αποκτούν πρώτα το ειδικό τους βάρος, έπειτα αθροίζονται και στην συνέχεια διαιρούνται με τον αριθμό των φήψων για το συγκεκριμένο όνομα. Το όνομα με την καλύτερη επίδοση σε ψήφους είναι αυτό που θα εφαρμοστεί στην παρατήρηση αυτή σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Στην περίπτωση που θα προταθούν περισσότερα ονόματα για μία παρατήρηση, συσσωρεύονται όλες οι ψήφοι και επιλέγεται η υψηλότερη ψήφος κάθε χρήστη μέσα από την ομάδα των συνωνύμων. Στο τέλος, εάν υποτεθεί ότι θα υπερισχύσει εκείνη η ομάδα συνωνύμων, το τρέχον αποδεκτό όνομα χρησιμοποιείται ως η κοινή αποδοχή της κοινότητας. Αν υπάρχει ακόμη διαφωνία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας ως προς το ποιο όνομα είναι το κατάλληλο για ένα δεδομένο τάξιο, τότε θα χρησιμοποιηθούν οι ψήφοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να ληφθεί μια απόφαση ανάμεσα σε περισσότερα αποδεκτά ονόματα. Να σημειωθεί ότι η ψήφος του κατόχου αυτομάτως βαρύνει λίγο περισσότερο, όπως συμβαίνει και με τις ψήφους των χρηστών που έχουν μεγάλη Συνεισφορά to Παρατηρητής Μανιταριών ή θεωρούνται ειδικοί. Κάντε κλικ στο ‘Συντελεστές’ ή στο όνομα ενός χρήστη για να δείτε την κατάσταση συνεισφοράς και ειδικότητας του καθενός. (Χρησιμοποιείται η λογαριθμική βάση 10 επί των συνεισφορών των χρηστών.)

 7. Προσθήκη Σχολίων – Όταν βλέπετε μία Παρατήρηση, αν θελήσετε να δημοσιεύσετε ή να απαντήσετε σε ένα Σχόλιο, επιλέξτε τον σύνδεσμο ‘Προσθήκη Σχόλιο’ κοντά στην κορυφή της σελίδας. Αν εκείνη τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένοι σε κάποιον λογαριασμό Χρήστη, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε. Αφού συνδεθείτε, θα εμφανιστεί μία φόρμα που θα σας ζητά μία περίληψη και το σχόλιό σας. Σημειώστε ότι μπορείτε να κάνετε κάποια απλή διαμόρφωση κειμένου μέσα στο πλαίσιο του σχολίου. Αυτό παρουσιάζεται εν συντομία κάτω από το πλαίσιο του κειμένου, μαζί με έναν σύνδεσμο για πιο λεπτομερή παρουσίαση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συνδέσμους μέσα σε ένα σχόλιο χρησιμοποιώντας κανονική διαμόρφωση HTML. Το HTML καθαρίζεται αυτόματα προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας, όπως η λεγόμενη “ένεση script” (script injection), γι’ αυτό προσπαθήστε να μην εισάγετε εξεζητημένες σημάνσεις.

 8. Η Παρακολούθηση ενός Συγκεκριμένου Είδους ή Γένους μέσω Email – Παρατηρητής Μανιταριών σας επιτρέπει να ζητήσετε να σας αποστέλλεται email κάθε φορά που ένα συγκεκριμένο Όνομα δίνεται σε μία Παρατήρηση. Αν αυτό το όνομα είναι γένος ή είδος, θα σας αποστέλλεται επίσης email όποτε παρατηρείται ένα είδος ή υποείδος. Για να ενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό, πηγαίνετε στη σελίδα ενός Ονόματος που σας ενδιαφέρει (δείτε Αναζήτηση) και κάντε κλικ στο ‘Εντοπισμός Email’. Μπορείτε να το διαμορφώσετε έτσι ώστε το άτομο που έκανε την παρατήρηση στην οποία δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα να λάβει ένα ειδικό email με το οποίο θα ενημερωθεί ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη παρατήρηση. Αν δε δώσετε καμία οδηγία, δεν θα σταλεί email. Αν ο παρατηρητής δώσει το όνομα ταυτόχρονα με τη δημιουργία της παρατήρησης, το μήνυμά σας θα εμφανιστεί αμέσως σε ολόκληρο τον ιστοχώρο. Μπορείτε να τροποποιήσετε ή να ακυρώσετε το αίτημά σας για κάποιο συγκεκριμένο όνομα πηγαίνοντας ξανά στο όνομα αυτό και επιλέγοντας ‘Εντοπισμός Email’ και κάνοντας κλικ στο πλήκτρο ‘Απενεργοποίηση’ στη σελίδα που θα εμφανιστεί.

 9. Περιγραφή Είδους – Κάντε κλικ στον σύνδεσμο οποιουδήποτε Ονόματος δείτε οπουδήποτε στον ιστότοπο. Για παράδειγμα, κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα αποτελέσματα που παρατίθενται στο ‘Ευρετήρια: Ονόματα’, αναζητήστε ένα όνομα στο πλαίσιο αναζήτησης, ή κάντε κλικ στον σύνδεσμο ‘Σχετικά με το <όνομα>…’ στην κορυφή οποιασδήποτε σελίδας Παρατήρησης. Όλα αυτά σας πηγαίνουν σε μία σελίδα που συνοψίζει όλα όσα γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο τάξιο. Αν γνωρίζετα αυτό το είδος και υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε, κάντε κλικ στο ‘Επεξεργασία Όνομα’ και προσθέστε τις σημειώσεις σας. Σας προτρέπουμε να παραθέσετε αναφορές, όπως οδηγούς πεδίου και επιστημονικά άρθρα. Είναι θεμιτό να παραθέσετε αυτούσιες παραπομπές στις αναφορές αυτές, αλλά παρακαλούμε μην κάνετε εκτεταμένες αυτούσιες παραπομπές χωρίς να έχετε πάρει άδεια από τον αρχικό συγγραφέα τους.

 10. Έργα – Τα έργα αποτελούν έναν τρόπο να συνεργαστούν τα μέλη μιας ομάδας Χρηστών για να δημιουργήσουν μια εργασία που θέλουν να κρατήσουν μακριά από την κοινή θέα, έως ότου είναι έτοιμοι να τη δημοσιεύσουν. Ο βασικός σκοπός αυτού ήταν να υποστηριχθούν πανεπιστημιακά μαθήματα, όπου υπήρχε η επιθυμία να διατηρηθεί ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον όσο διαρκούσε το μάθημα.

  Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο έργο κάνοντας κλικ στοω ‘Παράθεση Έργα’ στο αριστερό πάνελ και κατόπιν στο ‘Προσθήκη Έργο’. Το άτομο που δημιουργεί το έργο παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια μέλος και διαχειριστής αυτού του έργου. Ένας διαχειριστής έργου μπορεί να προσθέτει νέα μέλη κάνοντας κλι στον σύνδεσμο ‘Προσθήκη Μελών’ στο ‘Show Project’ στην κορυφή της σελίδας ενός έργου. Οι διαχειριστές μπορούν επίσης να κάνουν άλλους χρήστες διαχειριστές του έργου πηγαίνοντας σε κάποιον από τους συνδέσμους ‘Αλλαγή Κατάστασης’ που διατίθενται στις σελίδες ‘Εμφάνιση Έργου’ ή ‘Προσθήκη Μελών’. Κάθε Χρήστης μπορεί να στέλνει αιτήματα στους διαχειριστές ενός έργου. Τα αιτήματα αυτά στέλνονται με email στους διαχειριστές και περιλαμβάνουν έναν σύνδεσμο για αλλαγή της κατάστασης του συγκεκριμένου χρήστη.

  Προς το παρόν τα έργα επικεντρώνονται κυρίως στη συγγραφή Περιγραφών διαφόρων ειδών. Να σημειωθεί πάντως ότι οποιοσδήποτε μπορεί τώρα να δημιουργεί νέες περιγραφές ενός είδους (δείτε Περιγραφή Είδους) κάνοντας κλικ στο ‘Δημιουργία’ στην κορυφή της σελίδας ‘Εμφάνιση Ονόματος’. Οι περιγραφές που δημιουργούνται για ένα έργο είναι ορατές μόνο στα μέλη εκείνου του έργου, έως ότου δημοσιευτούν, και επεξεργάσιμες μόνο από τον κάτοχο της περιγραφής και τους διαχειριστές του έργου. Όταν δημοσιευτεί μία περιγραφή, γίνεται η επίσημη περιγραφή αν δεν υπάρχει ήδη κάποια επίσημη περιγραφή.

 11. Εργασία με Χάρτες – Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τύποι χαρτών στο Παρατηρητής Μανιταριών: Χάρτες εμφάνισης (π.χ. Χάρτης εμφάνισης του Craterellus cornucopioides), Χάρτες Τοποθεσιών (π.χ. Salt Point State Park) και οι Παγκόσμιος Χάρτης.

  Για να δείτε έναν χάρτη εμφάνισης για ένα συγκεκριμένο Όνομα, πηγαίνετε στη σελίδα αυτού του ονόματος (π.χ. γράψτε το όνομα στο πλαίσιο αναζήτησης, επιλέξτε ‘Ονόματα’) και κάντε κλικ στο ‘Αναζήτηση’ και έπειτα στο ‘Χάρτης Εμφανίσεων’ στην κορυφή της σελίδας.

  Προτρέπουμε τους Χρήστες να προσθέτουν έναν χάρτη εμφάνισης για ένα όνομα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νένα Παρατήρηση με χρήση μιας ήδη καθορισμένης Τοποθεσίας. Να σημειωθεί όμως ότι η αυτοσυμπλήρωση για το πλαίσιο ‘Πού’ θα παρουσιάσει όλες τις τοποθεσίες που ταιριάζουν, είτε αυτές είναι καθορισμένες είτε όχι.

  Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ρητά να μην εμφανίζεται κάποια παρατήρηση στον χάρτη εμφάνισης. Αυτό σας επιτρέπει να καταγράφετε παρατηρήσεις μανιταριών σε μέρη όπως εκθέσεις μανιταριών, παλιές φωτογραφίες ή άλλα μέρη που μπορεί να μην γνωρίζετε πού ακριβώς έγινε η συλλογή του μανιταριού. Όταν δημιουργείτε ή επεξεργάζεστε μία παρατήρηση, υπάρχει ένα τετραγωνίδιο επιλογής με την ετικέτα ‘Είναι η Τοποθεσία Συλλογής’. Από προεπιλογή αυτό είναι επιλεγμένο. Αν το αποεπιλέξετε, η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν θα εμφανίζεται σε κανένα χάρτη εμφάνισης.

 12. Καθορισμός Ακαθόριστων Τοποθεσιών – Πολλές Παρατηρήσεις έχουν αναφερθεί από ακαθόριστες Τοποθεσίες. Αυτές οι παρατηρήσεις δεν θα εμφανίζονται στους χάρτες εμφάνισης. Ένας θαυμάσιος, εύκολος τρόπος να βοηθήσουν οι Χρήστες, αν έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο, είναι να εντοπίσουν και να καθορίσουν αυτές τις ακαθόριστες τοποθεσίες.

  Όταν κοιτάζει κανείς τις παρατηρήσεις, θα παρατηρήσει ότι τα ονόματα καθορισμένων τοποθεσιών ακολουθούνται από έναν σύνδεσμο με την ετικέτα ‘Κλικ για χάρτη’. Τα ονόματα των ακαθόριστων τοποθεσιών ακολουθούνται από έναν σύνδεσμο με την ετικέτα ‘Αναζήτηση’. Αν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο μιας ακαθόριστης τοποθεσίας, θα εμφανιστεί ένας κατάλογος παρατηρήσεων που έχουν αναφερθεί από την τοποθεσία αυτή. Η σελίδα που θα ανοίξει θα περιλαμβάνει δύο συνδέσμους στην κορυφή της σελίδας: ‘Ορισμός Αυτής της Τοποθεσίας’ και ‘Συγχώνευση με Καθορισμένη Τοποθεσία’. Κάνοντας κλικ στο ‘Ορισμός Αυτής της Τοποθεσίας’ θα εμφανιστεί μία φόρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε την τοποθεσία αυτή. Κάνοντας κλικ στο ‘Συγχώνευση Με Καθορισμένη Τοποθεσία’ θα εμφανιστεί ένας κατάλογος παρόμοιων τοποθεσιών που έχουν ήδη καθοριστεί. Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε από αυτές τις τοποθεσίες θα εκτελεστεί η συγχώνευση.

  Μπορείτε επίσης να δείτε έναν κατάλογο με όλες τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται κάνοντας κλικ στο ‘Παράθεση Τοποθεσίες’ στο αριστερό πάνελ. Η σελίδα αυτή παραθέτει τόσο τις καθορισμένες (πρώτη στήλη, ταξινομημένες αλφαβητικά) όσο και τις ακαθόριστες τοποθεσίες (δεύτερη στήλη, ταξινομημένες κατά τον αριθμό των παρατηρήσεων που έχουν αναφερθεί από την τοποθεσία αυτή). Σε ορισμένες περιπτώσεις στην ίδια τοποθεσία έχουν δοθεί περισσότερα ονόματα (π.χ. ‘Point Reyes National Seashore’ και ‘Pt Reyes Park’). Μπορείτε να κάνετε συγχώνευση μιας ακαθόριστης τοποθεσίας με μια καθορισμένη τοποθεσία κάνοντας κλικ στο ‘Συγχώνευση’ δίπλα στην ακαθόριστη τοποθεσία (δείτε παραπάνω).

  Όταν καθορίζετε μια νέα τοποθεσία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανασκοπήσετε το όνομά της. Ο Παρατηρητής Μανιταριών προσπαθεί να επιβάλει ένα σύνολο κανόνων.

  Στη θεωρία είναι δυνατό μια τοποθεσία να καθοριστεί πάνω από μία φορά (προφανώς από διαφορετικούς χρήστες). Αν συμβεί αυτό, μπορείτε να ζητήσετε συγχώνευση επεξεργαζόμενοι μία από τις δύο τοποθεσίες και αλλάζοντας το όνομά της, έτσι ώστε αυτό να είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της άλλης. Αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία άμεση επίπτωση, αλλά θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα και θα σταλεί ένα email με τις λεπτομέρειες στους διαχειριστές του ιστοχώρου. Η συγχώνευση καθορισμένων τοποθεσιών υπόκειται σε περιορισμούς, επειδή μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια δεδομένων.

 13. Δημιουργία Καταλόγων Ειδών – Για να δημιουργήσετε έναν Κατάλογο Ειδών, κάντε κλικ στο ‘Δημιουργία Καταλόγου’ στο αριστερό πάνελ. Συμπληρώστε τα διάφορα πεδία. Στο πεδίο ‘Γράψτε Είδη’ πρέπει να δώσετε σε κάθε είδος ένα Όνομα, γράφοντας ένα μόνο σε κάθε γραμμή. Όταν πρόκειται να δημιουργήσετε τον κατάλογο, κάθε γραμμή ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει στη βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει όνομα που να ταιριάζει, θα ερωτηθείτε αν θέλετε να προσθέσετε τα άγνωστα ονόματα στη βάση δεδομένων. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσετε και να διορθώσετε ορθογραφικά λάθη, ενώ σας παρέχει και έναν απλό τρόπο να προσθέσετε ονόματα που λείπουν. Κάθε όνομα που δίνεται στο πεδίο ‘Γράψτε Είδος’ (ή που φορτώνεται από αρχείο) θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας εντελώς νέας Παρατήρησης. Οι ‘Σημειώσεις Καταλόγου Ειδών’ εμφανίζονται μόνο όταν εμφανίζεται ολόκληρος ο κατάλογος ειδών. Χρησιμοποιήστε τις ‘Σημειώσεις για κάθε νέο μέλος’ για να δείξετε κείμενο που θα θέλατε να προσθέσετε σε κάθε νέα παρατήρηση.

  Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι να συντάξετε ένα σύνολο υπαρχουσών παρατηρήσεων σε νέο κατάλογο. Κατά την απλούστερη μέθοδο δημιουργείτε πρώτα έναν κενό κατάλογο ειδών, έπειτα πηγαίνετε σε κάθε μία από τις παρατηρήσεις που θέλετε να προσθέσετε και επιλέγετε ‘Διαχείριση Καταλόγων Ειδών’. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε αυτή την παρατήρηση σε οποιονδήποτε κατάλογο σας ανήκει. (Να σημειωθεί ότι μπορείτε να προσθέσετε τις παρατηρήσεις οποιουδήποτε σε έναν κατάλογο ειδών που σας ανήκει.)

  Κατά μία άλλη μέθοδο μπορείτε να επιλέξετε ‘Δημιουργία Καταλόγου’ άμεσα από οποιοδήποτε ευρετήριο παρατηρήσεων ή ονομάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο αναζήτησης στην κορυφή της σελίδας ή τη λειτουργία ‘Προχωρημένη Αναζήτηση’ για να αναζητήσετε όλες τις παρατηρήσεις από το Michigan. Όταν εμφανιστεί η πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων, κάντε κλικ στο ‘Δημιουργία Καταλόγου’ (στο αριστερό πάνελ) και θα πάρετε έναν κατάλογο με όλα τα ονόματα που ταιριάζουν για να διαλέξετε στη φόρμα του νέου καταλόγου ειδών.

  Τέλος, όταν βλέπετε έναν υπάρχοντα κατάλογο ειδών, μπορείτε να κάνετε κλικ στο ‘Κλωνοποίηση Καταλόγου Ειδών’ ή στο ‘Αποθήκευση για Αργότερα’ στην κορυφή της σελίδας. Ο ‘Κλωνοποίηση Καταλόγου Ειδών’ σας μεταφέρει κατευθείαν σε μία φόρμα νέου καταλόγου ειδών, με όλες τις πληροφορίες του υπάρχοντος καταλόγου ήδη συμπληρωμένες. Η ‘Αποθήκευση για Αργότερα’ αντιγράφει τα ονόματα εκείνου του καταλόγου ειδών στο clipboard. Την επόμενη φορά που θα κάνετε κλικ στο ‘Δημιουργία Καταλόγου’, η φόρμα νέου καταλόγου ειδών θα σας δώσει αυτόν τον κατάλογο ονομάτων για να διαλέξετε (εκτός αν εμφανίσετε κάποια άλλη παρατήρηση ή ευρετήριο ονομάτων εν τω μεταξύ).

Γλωσσάρι Εννοιών:

 1. Σχόλια – Τα σχόλια αποτελούν τον βασικό τρόπο να συζητηθεί μια Παρατήρηση ή οι συναπτόμενες σε αυτή Εικόνες. Κάθε σχόλιο ανήκει σε συγκεκριμένο Χρήστη. Ένα σχόλιο μπορεί να επεξεργαστεί ή να διαγράψει μόνο ο κάτοχός τους ή ένας διαχειριστής του ιστοχώρου. Μπορείτε να δείτε όλα τα σχόλια που έχουν γίνει για τις παρατηρήσεις σας κάνοντας κλικ στο ‘Σχόλια για Εσάς’ στο αριστερό πάνελ.

 2. Εικόνα – Μία φωτογραφία ή άλλη απεικόνιση ενός ή περισσότερων ειδών μανιταριών. Οι εικόνες συνδέονται με μία ή περισσότερες Παρατηρήσεις. Μία δεδομένη εικόνα ανήκει σε έναν συγκεκριμένο Χρήστη, ο οποίος μπορεί να είναι ή να μην είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Μόνο ο κάτοχος ή ένας διαχειριστής του ιστοχώρου μπορεί να αφαιρεί μία εικόνα ή να επεξεργάζεται τις συσχετισμένες πληροφορίες. Όλες οι εικόνες στον ιστότοπο απαιτείται να δημοσιεύονται υπό τους όρους μιας από τις άδειες των Δημιουργικών Κοινών. Αν αμφισβητείτε τα δεδομένα πνευματικά δικαιώματα ή την αδειοδότηση μιας εικόνας της οποίας κατέχετε τα δικαιώματα, στείλτε email στον webmaster.

 3. Άδεια – Οι Εικόνες στο Παρατηρητής Μανιταριών δημοσιεύονται με ρητή άδεια. Οι τρέχουσες επιλογές είναι η Αναφορά Προέλευσης των Δημιουργικών Κοινών, και η Αναφορά Προέλευσης των Δημιουργικών Κοινών, Μη Εμπορική, Άδεια Παρόμοιας Διανομής. Η βασική διαφορά είναι αν η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εν δυνάμει εμπορική βάση. Μία από τις παρενέργειες της επιλογής της μη εμπορικής άδειας είναι ότι η εικόνα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Wikipedia. Η άδεια μπορεί να οριστεί στην ανά εικόνα βάση. Η πιο χαλαρή, συμβατή με τη Wikipedia άδεια αποτελεί την προεπιλογή για τους νέους Χρήστες. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε τη μη εμπορική άδεια ως προεπιλογή σας στη σελίδα με τις ‘Προτιμήσεις’ σας και να κάνετε κλικ στο ‘Αποθήκευση Αλλαγών’.

 4. Τοποθεσία – Μία ορθογώνια περιοχή που περικλείει μια δεδομένη τοποθεσία, καθορισμένη από βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά όρια. Εκτός από τη θέση τους, οι τοποθεσίες μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ελάχιστο και μέγιστο υψόμετρο, καθώς επίσης και διάφορες σημειώσεις. Να σημειωθεί ότι το υψόμετρο θα πρέπει να δίνεται σε μέτρα και όχι σε πόδια. Μια τοποθεσία δεν θεωρείται ότι ανήκει σε συγκεκριμένο Χρήστη. Κάθε χρήστης μπορεί να αλλάξει ή να καθορίσει οποιαδήποτε τοποθεσία, αλλά όλες οι αλλαγές ενός χρήστη υπόκεινται σε αναθεώρηση από την κοινότητα. Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία αναθεώρησης, τηρούνται αντίγραφα των προηγούμενων εκδόσεων.

 5. Όνομα – Ένα όνομα για κάποια ομάδα μανιταριών. Συνηθέστατα αυτό είναι το όνομα ενός είδους, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε τάξιο (γένος, οικογένεια, ποικιλία κ.λπ.). Τα ονόματα μπορούν επίσης να αναφέρονται σε ομάδες που δεν αποτελούν επίσημα αναγνωρισμένα επιστημονικά ονόματα ή σε λειτουργικές ομάδες όπως οι Γαστερομύκητες. Ένα όνομα δεν θεωρείται ότι ανήκει σε συγκεκριμένο Χρήστη. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να αλλάξει ένα όνομα, αλλά όλες οι αλλαγές υπόκεινται σε αναθεώρησης από την κοινότητα. Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία αναθεώρησης, τηρούνται αντίγραφα των προηγούμενων εκδόσεων. Κάθε όνομα μπορεί να έχει έναν αναγνωρισμένο δημιουργό. Ο δημιουργός κανονικά αναφέρεται μόνο για τα επιστημονικά ονόματα. Ο συντάκτης θα πρέπει να ακολουθεί την τυπική πρακτική να αναφέρει το πρόσωπο που έκανε την πρώτη σωστή δημοσίευση του ονόματος. Στην περίπτωση των ονομάτων στο επίπεδο ή κάτω από το επίπεδο του είδους, ο συντάκτης μπορεί επίσης να συμπεριλάβει το πρόσωπο που μετακίνησε το είδος στο τρέχον γένος, π.χ. (Singer) Jenkins.

 6. Παρατήρηση – Η καταγραφή ενός μοναδικού είδους μανιταριού σε συγκεκριμένο χρόνο και Τοποθεσία. Κατά κανόνα συσχετισμένη με ένα ή περισσότερα Ονόματα (δείτε Προτεινόμενο Όνομα παρακάτω) και έναν αριθμό Εικόνων. Κάθε παρατήρηση ανήκει σε έναν Χρήστη και μόνο αυτός ο χρήστης ή ένας διαχειριστής μπορεί να την επεξεργαστεί ή να τη διαγράψει. Ωστόσο, κάθε χρήστης μπορεί να δημοσιεύσει Σχόλια για οποιαδήποτε παρατήρηση. Παρατηρήσεις μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν σε έναν ή περισσότερους Καταλόγους Ειδών.

 7. Προτεινόμενο Όνομα – Ένα Όνομα που προτείνεται για μία δεδομένη Παρατήρηση. Οσαδήποτε ονόματα μπορούν να προταθούν για μία και μοναδική παρατήρηση από τα μέλη της κοινότητας. Καμία ιδιαίτερη μεταχείριση δεν γίνεται σε κανένα όνομα μέλους. Η κοινή αποδοχή επιτυγχάνεται με τη διαδικασία της Ψηφοφορίας. Κάθε προτεινόμενο όνομα για μία παρατήρηση ανήκει σε έναν μοναδικό Χρήστη. Ωστόσο, ούτε καν ο χρήστης που πρότεινε το όνομα δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να τροποποιήσει ή να διαγράψει ένα όνομα από τη στιγμή που άλλα μέλη της κοινότητας έχουν δώσει τις δικές τους Ψήφους υπέρ ή κατά του ονόματος. Ευτυχώς μπορείτε πάντα να προτείνετε πρόσθετα ονόματα. Δεν υπάρχει ποτέ κανενός είδους ποινή σχετική με τυχόν πρόταση λανθασμένων ονομάτων.

 8. Κατάλογος Ειδών – Ένας κατάλογος Παρατηρήσεων (όχι Ονομάτων). Περιλαμβάνει ημερομηνία, Τοποθεσία και τίτλο για τον κατάλογο. Ένας συγκεκριμένος κατάλογος ειδών ανήκει σε έναν συγκεκριμένο Χρήστη. Μόνο ο κάτοχος ή ένας διαχειριστή του ιστοχώρου μπορεί να αλλάξει ή να διαγράψει έναν κατάλογο ειδών. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες ως προς το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κατάλογοι ειδών. Πρόκειται για έναν τομέα που είναι πιθανό να αλλάξει στο μέλλον, όταν η κοινότητα αποκτήσει πιο σαφή αντίληψη για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

 9. Χρήστης – Ένας λογαριασμός στο Παρατηρητής Μανιταριών. Απαιτείται να δώσετε μία έγκυρη διεύθυνση email όταν πρωτοδημιουργείτε έναν λογαριασμό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να αποκλείει τη δημιουργία πλαστών λογαριασμών από αυτοματοποιημένα προγράμματα. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε άλλους χρήστε να επικοινωνούν μαζί σας. Ωστόσο, η διεύθυνση του email σας δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ, εκτός αν ζητήσετε να σταλεί email σε άλλον χρήστη και τότε θα αποκαλυφθεί μόνο σ’ εκείνον τον χρήστη. Αν ανησυχείτε για το γεγονός ότι θα υπάρχει η διεύθυνση του email σας στη βάση δεδομένων μας, αφού κάνετε επαλήθευση του λογαριασμού σας, μπορείτε να πάτε στη σελίδα ‘Προτιμήσεις’ και να αφαιρέσετε τη διεύθυνσή σας.

 10. Ψήφος – Η ψήφος ενός Χρήστη για ένα Προτεινόμενο Όνομα για μία συγκεκριμένη Παρατήρηση. Εκφράζει ένα επίπεδο βεβαιότητας ή συμφωνίας με το συγκεκριμένο όνομα, με τις μισές επιλογές (“Θα μπορούσε να είναι” και άνω) να είναι θετικές και τις άλλες μισές (“Αμφίβολο” και κάτω) να είναι αρνητικές. Οι ψήφοι ανήκουν στον συγκεκριμένο χρήστη και μπορούν να αλλαχθούν ή να διαγραφούν μόνο από τον κάτοχό τους ή έναν διαχειριστή του ιστοχώρου.


Μεταφράστηκε στα ελληνικά από Άγγελος Παπαδημητρίου: Aggelos(Xanthi), nathan, jason, Joseph D. Cohen